Napsat dotaz

IFSS ECH & EM Dryland - Leipa, Germany - REPORT

IFSS ECH & EM Dryland - Leipa, Germany Termín 9. – 13. listopadu 2022 Report team leaderů

IFSS ECH & EM Dryland - Leipa, Germany 

Termín 9. – 13. listopadu 2022

Report team leaderů

Úterý 8. 11. Příjez byl umožněn od 10h, nicméně na poslední chvíli se objevila informace o možnosti dorazit v pondělí a zaparkovat před areálem (avšak se zákazem vstupu do prostoru stake-outu či na trať). Nejen z tohoto důvodu se během úterního dopoledne vytvořila před vjezdem několikahodinová fronta na vstupní bráně, a to z důvodu výběru při poplatku a časové náročnosti doprovodu jednotlivých aut za pomocí čtyřkolky až na stake-out dané země.

Česká ekipa dostala přidělen prostor pro cca 20 aut, což se s ohledem na přihlášených 92  týmů brzy projevilo jako zcela nedostačující. Česká ekipa tvořila reálně cca 85 aut včetně karavanů nebo vleků se psy. Po složité komunikaci byl vyjednán dostatečný další prostor, ovšem bez možnosti být pohromadě.

Odpolední příjezdy už probíhaly bez komplikací.

V úterý od 14h probíhaly veterinární kontroly monotříd dle času který si závodníci online zarezervovali na webových stránkách závodu.

Od dopoledne byl povolen trénink na trati s max. 4 psy.

Středa 9. 11. Pokračovaly veterinární kontroly monotříd, teamleadři měly společnou prohlídku trati. Důkladně byly projety i procházeny tratě jednotlivých tříd, prodiskutována sporná místa a většina připomínek byla akceptována a trať vyčištěna, doznačena, apod.

Proběhla první info schůzka se závodníky ohledně tratě.

Po prohlídce trati nás čekal první team leader meeting, konaný přímo ve vesnici Leipa, cca  1  km vzdálené od stake.outu. Na schůzce se nám představili:

RACE MARSHAL Matt Hammersley, vedoucí organizačního týmu Marcel Kreuzig, traťový komisař Detlef Polzenhagen, zástupce veterinárních lékařů Kurt Radschun a zástupkyně časoměřičů (jmenovitě Denny Conrad, Christoph Zehnder, Jan Biller).

Byli jsme seznámeni s programem a byly diskutovány problematické záležitosti – nedostatek pitné vody, servis mobilních toalet a zajištění mobilních sprch. Teamleadeři obdrželi seznam zemí s časem vetrinárních kontrol týmů na stake-outech.

V 18h se konalo slavnostní zahájení s úvodním slovem zástupce IFSS Bernarda Rüdigera, zástupce obce a organizačního týmu.

Po slavnostním zahájení byl svolána první schůzka se závodníky, kterým byla rozdána startovní čísla s čipy, vouchery na musher dinner, oznámeno posunutí startů z 9h na dřívějších 8h z důvodu vyšších předpokládaných teplot, dále byly řešeny konkrétní dotazy a připomínky stran závodu.

Čtvrtek 10. 11. Probíhala současně veterinární kontrola týmů na stake-outech a starty od 8h, 1. kolo tříd: Bike, Scooter s jedním psem.

Projevila se tak komplikace rozdělení českých týmů do několika stake-outů, kdy bylo zaměstnáno několik veterinárních týmů současně tak, aby se mohly rozdělit do více míst. Team leadeři si rozdělili týmy tak, aby byl vždy jeden k dispozici pro řešení nastalých situací v průběhu závodu.

Český závodník v DS1M, Michal Ženíšek, byl vybrán anti-dopingovým komisařem ke kontrole. Team leadeři se tedy rozdělili tak, aby jeden monitoroval situaci na startu/v cíli a druhý byl přítomen anti-dopingové kontrole. Kontrola řádně ukončena v 12:55.

Odpolední starty scooter juniors posunuty o 30 minut, o čemž jsme se dozvěděli až v době, kdy byly týmy již připraveny v pre start area. Po nahlédnutí do startovní listiny usuzujeme, že jeden ze závodníků startoval v juniorech v třídě Bike i Scooter a nestihl by tedy druhý start. Je na pováženou, že to nedošlo dopředu jemu, jeho team leaderovi ani rozhodčím a způsobilo další zmatek. Situace se dala jednoduše vyřešit tím, že by druhý start závodníka byl posunut na konec dané třídy, k tomuto řešení však nebylo přistoupeno.

Konala se další schůzka teamleadrů, v průběhu závodu nepodán žádný protest, udělena napomenutí, se kterými byli seznámeni jednotliví team leadeřl.

Večer proběhla informativní schůzka se závodníky a večeře pro monotřídy. Oznámeno jedno udělené napomenutí českému závodníkovi.

Pátek 11. 11. Starty od 8h, 2. kolo tříd: Bike, Scooter s jedním psem, 1. kolo canicross. Za dohledu team leadera proběhla poslední zbývající veterinární kontrola českého týmu.

Na schůzce teamleaderů proběhlo oznámení několika podaných protestů, informace ohledně zkrácení tratě pro canicross, s ohledem na teplotu a vlhkost dochází ke zkrácení na 4 km, tj. poběží se trať pro juniory.

Večer Zahajovací ceremoniál - přehlídka jednotlivých zemí a vyhlášení tříd: bike a scooter1

 

Sobota 12. 11. Starty od 8h, 1. kolo tříd: DR8; DR6; DR4; DS2, následuje 2. kolo canicross.

Těsně před startem canicrossu se dozvídáme, že se kvůli teplu posunuje start k lesu. Tentokrát je tato změna vyhlášena i rozhlasem, nicméně první startující se jí dozvídají až při příchodu do pre start area s tím, že do místa startu musí dobíhat. Celý důvod krácení tratě kvůli přehřívání psů tedy lehce ztrácí smysl, protože díky stresu a rychlému přesunu na start dochází k přehřívání psů již při tomto přesunu. Na startu do poslední chvíle neví, jakou poběží trať, koluje informace, že je zkrácen start, ale běží se původní trať, současně s informací, že se dále běží trať juniorská. Tato situace způsobuje vypjaté emoce a zejména pro závodníky startující z prvních pozic je velmi psychicky náročná.

V DR4 Vašek Vančura při průjezdu první ostrou zatáčkou ztratí kontrolu nad tříkolou a následně dojde ke kolizi se stromem. Jezdec vyvázl jen potlučený a s odřeninami, psi jsou v pořádku. Teamleader neprodleně oznamuje tuto skutečnost pořadateli a zajišťuje prohlídku lákařem na místě. K té dochází na stake outu spolu s pokyny, jak postupovat v případě jakéhokoliv zhoršení stavu jezdce.

V průběhu dne řešeno jedno oznámené napomenutí českého závodníka udělené Race Marshallem.

Odpoledne byl pořádán mimo IFSS zkušební závod v kombinaci canicross + scooter. Po vzoru kombinace na sněhu se hromadným startem odstartoval canicross a druhé kolo absolvovali závodníci na koloběžce. Závod byl velice divácky atraktivní a i závodníci si jej velmi užili.

Schůzka team leaderů se týkala primárně průběhu štafet a losovaní čísel boxu, ze kterého bude která země startovat. Pro ČR to bylo číslo 10.

Večer vyhlášení medailistů canicross, a závodu v kombinaci

Následovala večeře pro třídu DS2 a týmy.

Neděle 13. 11. Starty od 8h, 2. kolo tříd: DR8; DR6; DR4; DS2. V třídě DS2 došlo ke zranění po kolizi závodnice se stromem a závod byl přerušen po dobu jejího ošetřování. Po pauze startovaly ještě 2 české týmy, po dojezdu posledního, došlo k přípravě předávacího prostoru štafety.

Závodníci byli informováni o průběhu štafet dopředu dle pokynů předaných na schůzce teamleaderů. Bohužel se ukázalo, že tyto pokyny si každá země v průběhu štafet upravila, závodníci nebyli v předem určených boxech, docházelo k blokaci místa pro předávky závodníky na koloběžkách a kolech. Čeští závodníci respetkovali nastavená pravidla i za cenu toho, že předávka štafety tak byla po delší dráze, zato umožnila čistší start a méně stresu pro psy, kteří měli dostatek prostoru kolem sebe.

Odpoledne byli vyhlášení vítězi

a slavnostní zakončení , rozloučení se závodníky a odjezd domů.

Ziskem 19 medailí ( 5 zlatých, 9 stříbrných a 5 bronzových) považujeme naši výpravu za velice úspěšnou.

Team leadeři Alena Zbožínkova, Martin Levíček

Celkové výsledky: zde.

Úvodní fotografie autor: Tereza Šolcová, foto závodníků Barbora a Martin Levíčkovi, live stream: Barbora Levíčková

FOTOGALERIE

KOMENTÁŘE

Posílat komentáře můžou jen přihlášení uživatelé. Pokud nemáte přihlašovací údaje, tak se prosím registrujte.