https://www.traditionrolex.com/10Zadov - závody psích spřežení - 25-26.1.2003 | mushing.cz - vše o sportu psích spřežení https://www.traditionrolex.com/10

Napsat dotaz

Zadov - závody psích spřežení - 25-26.1.2003

Sedím v práci a koukám se jak letošní zima nenese sněhové vločky a musheři se modlí, aby aspoň už jeden závod byl na dostatečné čepici sněhu bez ledových ploten. Dva dny před závodem organizátoři potvrzují dostatečnou vrstvu v lyžařském areálu Zadov a tak neváhám s přihláškou a již se těším na krásnou trať, kde donedávna trénovala třeba Kateřina Neumanová.

A opravdu, v sobotu, poté co jsem se vyšplhal s autem na parkoviště, nebylo pochyb o dostatku sněhu a nažhavených musherech, kteří zažehlovali vosky na skluznice svých saní. Někde byl cítit líh z rozžhavené žehličky, jinde běžel generátor na výrobu elektřiny a v rukou musherů se zjevilo nářadíčko opravdových profesionálů. S povzdechem jsem Burákovi podal vosk a ten zkušeně zažehlil své běžky rukou.
Závodu se účastnili i zahraniční závodníci, kteří dle komentátora k nám jeli až 350km, avšak nutno poznamenat, že třeba Tom Hubner jel na Zadov 480km a to ještě na letních gumách svého vozu :-)).
Trať byla krásně upravena i při teplotách mírně nad nulou. Start lemovalo mnoho diváků, kteří každý tým povzbudili hromadným skandováním: "tři, dva jedna, start". V průběhu startu se každý divák dozvěděl i něco málo co každý musher na sebe prozradil do formuláře vyplněným při registraci. Velmi často se v kolonce přání objevovalo: "...ať je hodně sněhu", ale i taková přání jako je světový mír.
Tak tedy: "tři, dva, jedna, start" a jedem. Velmi rychlý rozjezd a nástup do příjemně se vlnící trati, která byla plná krátkých prudších kopečků. Krásně široký "trail" i pro případné přejíždění. Nádherně omrzlé a lehce pocukrované stromy sněhem byly opravdovou nádherou na 10 km dlouhé trati. Start i cíl byl umístěn v prostoru stadionu, takže diváci mohli průběžně sledovat jak samotný start, tak i dojezd jednotlivých musherů.
Po dojezdu se pak každý uchýlil do prostoru zřejmě fotbalového hřiště, kde měl každý své zázemí, většinou v karavanu či stanu. Psi si odpočívali na stake-outu či ve svých vozících a jejich vytí či štěkot dávalo jasně na jevo jejich přítomnost.
Večer se vyjasnilo a trať do nedělního rána více zmrzla, což přivítal asi každý. Ráno již někteří nemohli dospat neb se první štěkot probouzejících psů ozýval již v 5.45 a další na sebe nenechali dlouho čekat.
Druhé kolo již standardně probíhalo od startu nejrychlejších z prvního kola a v cíli byly vidět pěkné souboje musherů, kteří dokázali stáhnout ztrátu z předešlého dne.
No a pro ty, kteří nestihli zajet na Zadov je tu alespoň fotogalerie, která je tentokráte bez kategorie SKj neb jsem neměl komu předat foťák.

Na konec jsem pro Vás připravil malý kvíz. Do fotogalerie jsem zařadil jednu fotku, která není ze zde popisovaného závodu. Kdo první najde, ať neváhá a píše na a@kp.cz. Vítězovi zašlu vytištěnou fotku formátu A4 dle vlastního výběru. Tak neváhejte a hledejte rozdíly.
Rád bych také poděkoval pořadatelům za profesionálně připravený závod.

 

https://www.traditionrolex.com/10