https://www.traditionrolex.com/10Výsledky výzkumu míry popularity sportu v České republice 2020 | mushing.cz - vše o sportu psích spřežení https://www.traditionrolex.com/10

Napsat dotaz

Výsledky výzkumu míry popularity sportu v České republice 2020

Národní sportovní agentura (NSA) v rámci říjnového výzkumu zjišťovala vztah Čechů ke sportu, a jak jsou podle nich jednotlivé sporty atraktivní z diváckého pohledu a z pohledu jejich aktivního provozování. Výzkum patří mezi kritéria pro rozdělování financí v rámci výzvy Podpora sportovních svazů 2021.

Výzkumu se účastnilo celkem 5 tisíc respondentů a byli vybráni tak, aby představovali reprezentativní vzorek české společnosti. V části výzkumu, která se věnovala vztahu Čechů ke sportu obecně, respondenti odpovídali na otázku, jak často sport sledují jako diváci (prostřednictvím médií nebo přímo na sportovišti), a jak často sport sami aktivně provozují. Do části výzkumu, která se věnovala popularitě / oblíbenosti jednotlivých sportů, bylo zařazeno 105 sportů, které jsou reprezentovány národními sportovními svazy v ČR.

„Jeden z cílů při založení Národní sportovní agentury bylo nastavení transparentních pravidel a kritérií při rozdělování dotací. Dotace sportovním svazům jsou nyní rozdělovány na základě velkého množství kritérií, mezi které patří například počet aktivních členů nebo velikost mládežnické základny. Nově mezi kritéria patří i zmíněný průzkum popularity sportů, který byl vytvořen na základě odpovědí více než 5 tisíc respondentů,“ uvádí předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

Respondenti jednotlivé sporty hodnotili ze dvou hledisek. Za prvé podle toho, do jaké míry jsou pro ně atraktivní z pohledu diváka. A za druhé z hlediska toho, že by se jim sami aktivně věnovali. Sporty hodnotili na škále od 1 (nejméně atraktivní) do 10 (nejvíce atraktivní) a následně byl pro všechny sporty vypočítán průměr jejich atraktivity z diváckého pohledu a z pohledu jejich aktivního provozování.

Sport pravidelně sleduje přibližně 41 % Čechů, kdy 7 % respondentů odpovědělo, že sport sleduje každý den, 20 % několikrát týdně, 14 % jednou či dvakrát týdně. Výrazně více sport sledují muži. Pravidelně jich sport sleduje 55 %, zatímco žen pouze 28 %. Češi nejraději sledují lední hokej, za ním následuje lyžování, atletika, tenis a biatlon. Výsledky se výrazně liší u mužů a u žen. Zatímco u žen je divácky nejatraktivnějším sportem krasobruslení, u mužů se nedostalo ani mezi 20 divácky nejatraktivnějších sportů. Podobně dopadl fotbal. Třetí nejoblíbenější sport v hodnocení mužů se umístil až na 22. pozici u žen.

Dlouhodobým cílem Národní sportovní agentury je rozsportování české populace. Většina Čechů totiž nesportuje vůbec, nebo jen nárazově. "Je to veliký problém. Například ve Skandinávii sportuje 80% obyvatel," řekl 1. místopředseda Národní sportovní agentury Ivo Lukš. Aktivně sport pravidelně provozuje přibližně 38 % Čechů. Každý den aktivně sportuje 5% respondentů, několikrát týdně 18 % a jednou či dvakrát týdně 15 %. 40 % Čechů se sportu nevěnuje vůbec nebo pouze příležitostně. Muži sportují mírně častěji než ženy, ale ve srovnání se sledováním sportu je rozdíl mezi aktivním sportováním mužů a žen výrazně nižší. Mezi nejatraktivnější sporty z pohledu jejich aktivního provozování patří bowling a kuželky, tenis, cyklistika, lyžování a stolní tenis. Nejatraktivnějším sportem pro aktivní sportování je u mužů cyklistika, která se u žen umístila až na 12. pozici. U žen se vysoko umístil taneční sport, jóga, sportovní aerobik a fitness a plavání.

Kompletní výsledky průzkumu včetně rozdělení mezi jednotlivé kategorie (např. na základě příjmu obyvatelstva, místa bydliště) jsou ke stažení na www.agenturasport.cz v sekci Média – Tiskové zprávy (pozn. nebo na konci tohoto článku).

Ing. Jakub Večerka
Tiskový mluvčí

FOTOGALERIE

https://www.traditionrolex.com/10