https://www.traditionrolex.com/10Šediváčkův long 2006 | mushing.cz - vše o sportu psích spřežení https://www.traditionrolex.com/10

Napsat dotaz

Šediváčkův long 2006

Skončil závod Šediváčkův long 2006 na 222 a 333km, závod jste mohli sledovat i na webové stránce závoduwww.czechlongtrail.com

24.01.2006

Ranní teplota u penzionu Kristýna byla naměřena -22 oC. Některá auta měla problém po studené noci nastartovat. Ranní slunce ale zazářilo překrásným jasem a vše zmrzlím musherům i psům vynahradilo. Deštné hlásí metr sněhu. Prostě ideální podmínky.

Od rána přijíždějí poslední musheři a připravují své saně k závodu. Letos máme 82 přihlášených závodníků z deseti zemí. Do šestnácté hodiny probíhala přejímka psů a pak následovala schůzka závodníků, kde byla popsána trať a nástrahy na ní. Zítřejší trať bude směřovat až do Polska, kde musheři projedou asi čtyřiceti kilometrovým úsekem. Pozor na popadané stromy a větve stromů, které jsou velmi nízko nad tratí.

Pavel Kučera- ředitel závodu dostal dárek k desátému ročníku: svoji zmenčeninu... Že by padla slza dojetí ?

Momentálně se všichni chystají do Deštného na slavnostní zahájení a první starty závodníků 333 na noční etapu. Výsledky prvních 45 km se dozvíte zítra ráno i s fotografiemi.

 

 
 
 

25.01.2006 ráno

Havrda Radek včera zvítězil v první noční etapě na 45 km časem 2:28:40 s průměrnou rychlostí 18,16 km/h. Dále dojeli Teichman Jan s odstupem 30:05 a Čapek Jan s odstupem 34:22 dále závod dokončili Tyroler Ctirad, Christoph Kuhn.

Dnes závodníci vyjedou na trať 89 a 69 km. Starty začínají v 10:00. K závodu na 333km nastoupí 5 závodníků a na trať na 222 km 57 musherů se svými psy- ve čtyřech kategoriích psích spřežení a dvouch kategoriích lyžařských. Nejobsazenější kategorie je LT2 s pěti až osmi čistokrevnými psy v obsazení 20 musherů.

 

25.01.2006 vecer

Pomalu dojíždí poslední závodníci z tratí 89 a 69km. Většina závodníků strávila na trati 5 až 8 hodin ale i více. Momentálně ve 20:00 nedorazilo ještě 15 musherů. Trať byla skvěle připravena a především i značena. Velkým překvapením pro všechny zůčastněné byly tratě na polské straně, které vedli naprosto úžasnou krajinou a celé byla upravena rolbou. Tato Polská etapa dlouhá 40 km vedla dole v údolí mezi vzrostlými stromy. Na hřebenech hor však fučel silný vítr, který strhával vše co se mu postavilo do cesty. Člověk se musel krčit za saněmi a hledat trochu závětří aby se mohl vůbec nadechnout a zároveň mu omrzalo vše, co nebylo dostatečně chráněno. Opravdu nezávidím těm, kteří zde jedou už za tmy. Naprosto neuvěřitelný je výkon dobrovolných pomocníků na trati, kteří zde mrznou i 12 hodin. Zdá se, že dost lidí závod vzdalo, ale to vše se ukáže až po zveřejnění výsledků. Stále však nejsou v cíli všichni.

 

26.01.2006

Včerejší závod dokončilo 35 závodníků z 57 na trati 222km. Musheři na 333 pokračují zatím všichni. Byla udělena cena Fair Play závodníkovi Janu Čepkovi, že zachytil ujíždějící spřežení dvanácti haskounů, kteří utekli po přecvaknutí středové lainy musherovi startujícímu s 14 psy.

Hluboko do noci byly auty sváženi psi a saně závodníků, kteří závod vzdali, nebo z něj byli odvoláni.

Dnes proběhnou starty opět od deseti a cíl bude na bivaku v Souvlastí. Trať bude dnes pro 222 pouhých 35km. Zítřejší nejdelší etapa na 77km bude dost krutá, protože psi stráví noc na sněhu a zde se jistě rozhodne i o konečném pořadí.

Na bivak nemají přístup pomocníci takže si musí každý musher poradit se svými psy sám a sám se i o ně postarat. Podle dosavadních informací nebude na bivaku voda, protože zamrzla.

Tím dnešní spravodajství končím a další zprávy se zde oběví až po mém návratu z bivaku, tzn. zítra večír.

26.01.-27.01.2006

Večerní musher meeting byl pojat jako slavnostní oslava již desátého ročníku. Všem musherům, kteří se závodu zůčastnili alespoň pětkrát a všem zasloužilým organizátorům a sponzorům byly předány pamnětní přesky k opaskům s logem závodu. Po ujasnění všech detailů k zítřejší trati byla zahájena zábava s muzikou s naším tradičně oblíbeným VanHulenem. Všichni se veselili a těšili na poslední kilometry za psím spřežením.

Výsledky, results

Tak závodníci jsou zpět z bivaku. Včerejší trať byla dlouhá jenom 38 km ale stála svojí namáhavostí za to. Táhla se pouze po hřebenech na české straně a trať byla projeta pouze skůtrem, protože rolba sem nemá povolený vstup. Trať chvílemi vedla po ledových zavátých pláních a pak zase po sněhových úbočích, kde se saně převraceli do údolí. Když trať začala klesat do Souvlastí, tak nebylo ještě vyhráno, protože trať byla měká a rozsolená a takže byla stejně namáhavá jako by se jelo do kopce. Po příjezdu na bivak si všichni musheři zaparkovali psy pod stromy a vytvářeli nejrůznější záhraby aby jejich noc byla co nejpohodlnější.

Závodníci na 333 jeli trať douhou 83 km, v závodě pokračují již jen čtyři: Radek Havrda, Honza Čapek, Honza Teichman s osmi až deseti alaskány a Christopher Kuhn se čtyřmi malamuty. Christophrův čas je ve srovnání ostatními dost pomalejší, ale jede stále vpřed. Včera v cíli vyprávěl o tom jak připravil pro psy zákusky ve formě lojových koulí se všemi možnými dobrotami. Pro sebe přibalil do saní několik klobás. Nakonec to dopadlo tak, že malamuti na trati snědly klobásy a na Kristophera zbyly lojové koule.

Dnešní noc byla celkem teplá jen - 14oC trochu jen víc pofukovalo. Ten kdo nelenil a zahrabal se do sněhu tuto svoji námahu v noci jistě ocenil.

 
 
 

Vstávání do chladného rána nebylo moc příjemné, ale teplo na statku, který sloužil jako zázemí vše vynahradilo.

Starty probíhaly od osmi hodin ve stejném pořadí jako předešlý den. Všichni startovali na 77 km.

Dnešní trať vedla zpět přes hřebeny na Masarykovu chatu a pak dolů do Polska na 40 km okruh a pak zase zpět, kde pak následovala odbočka do Deštného. Vítr na hřebenech nebyl tak silný ani tak studený jako v předchozích dnech. Svítilo krásně slunce a cesta pěkně utíkala. Musherům se naskytly překrásné výhledy přes Polsko až na Králický Sněžník a hřebeny Jeseníků.

Zítra je poslední den závodu a starty začínají od devíti hodin. Konečnou zprávu is celkovými výsledky přineseme večer.

 

28.01.2006

Poslední etapa na 39km
konečné výsledky

Ranní starty probíhaly od deváté hodiny. Teplota byla naměřena -19 oC. Vyšlo jasné slunce a vše ozařovalo ve svém jasném lesku. Závodníci vyrazili na svoji poslední etapu, která ve srovnání s těmi předešlými byla jak radostnou vyjížïkou na posledních čtyřicet km. Trať byla krásně umrzlá a vedla přes hřebeny Orlických hor. O pořadích už bylo většinou již rozhodnu a tak trať vesele utíkala i s možností nádherných výhledů do kraje. Byl to krásný pocit při průjezdu cílem, že jsme to opravdu dokázali a jsme v tom vytouženém místě ke kterému nás vedlo 220 km nebo 343 km.

Závod dokončilo 30 závodníků z 64.

Od 18 hodiny proběhlo slavnostní vyhlášení za přítomnosti patronky závodu senátorky Vendulka Domšové, které jako každý rok doprovázela ukrutná zima. Po vyhlášení přišla vhod vyhřátá hospoda a možnost naposledy si o všem podiskutovat a probrat strategie na další ročník, tentoktát již jedenáctý.

         

29.01.2006

Je po všem, závod skončil. Závodníci balí saně i psy, všude se někdo hemží aby dokončil svoji práci. Je potřeba rozmrazit zamrzlá auta a vydat se na cestu domů. Šedesát závodníků a s nimi i 400 psů dokončilo svůj závod.

Je čas na zamyšlení. Tento závod by se nemohl konat bez lidí, kteří jej připravovali celý rok- Pavla a Andrei Kučerových a hlavně bez všude přítomných pomocníků: na skůtrech, na kontrolách, na startu a v cíli, v autech a na silnicích... Kolik tu těch pomocníků vlastně bylo celkem? Těžko říci, ale bez nich by Šediváčkův long nebyl. Na tomto místě je třeba všem, kteří se o tento nádherný závod zasloužili poděkovat a složit poklonu za to, že jsou v dnešní uspěchané době schopni obětovat svůj volný čas a svoji energii pro tak nesmyslnou, ale krásnou věc.

Je to velmi těžké uprostřed Evropy zorganizovat podnik jako tento. Kolik různých povolení a žádostí je potřeba zajistit. Kolik je potřeba zajistit peněz alespoň na základní náklady spojené s úpravou trati. Letošní sněhová kalamita přinesla i své v podobě popadaných stromů po celé trati s kterými se skůtraři museli vypořádat.

Tak tedy díky za krásný závod a možnost strávit několik dní mezi lidmi s kterými si mám co říci... třeba o psech.

Photo: Petra Anderlová

Máte-li zájem o fotografie nebo film z průběhu závodu kontaktujte prosím:

mueller.kucera@web.de

 
 
Mushers 2006

FOTOGALERIE - PHOTOGALLERY-2006 zde, here

Photo: Thomas Ackermann

www.czechlongtrail.com

 

https://www.traditionrolex.com/10