https://www.traditionrolex.com/10Report MS WSA IFSS on-snow 2022: Östersund, Švédsko (10.3.-12.3.2022) | mushing.cz - vše o sportu psích spřežení https://www.traditionrolex.com/10

Napsat dotaz

Report MS WSA IFSS on-snow 2022: Östersund, Švédsko (10.3.-12.3.2022)

Česká výprava na mistrovství světa čistokrevných severských plemen v Östersundu byla tentokrát poněkud komornějšího rázu. Reprezentace se poprvé sešla v oficiálním kempu na ostrove Frösö nedaleko za městem 8. března .....

ve složeni Roman Zasadil (kategorie Sprint C), Terka Zasadilová (kategorie junior sprint skijöring), Jakub Urban a Petr Soukup (oba kategorie mid skijöring s 1-2 psy). Veterinární vyšetřeni jsme přestáli bez újmy na složení ekipy a večer 9. března jsme se zúčastnili slavnostního zahájeni mistrovství. Atmosféra to byla famózní, nejen proto, že se jednalo o první mistrovství severských plemen pod záštitou obou velkých federaci sled sportů WSA a IFSS, ale především proto, že se ve Skandinávii poprvé podařilo dostat náš sport do profesionálního zázemí jedné z nejkrásnějších lyžařských aren současnosti – do Swedish National Biathlon Arena.

Závody samotné byly rozloženy do třech soutěžních kol čtvrtek až sobota 10.-12.3. a nesly se ve velmi přátelském duchu. Ačkoliv bylo počasí ve středním Švédsku velmi teplé, a to především v pátek, kdy celý den svítilo sluníčko, tak všechny tratě byly v perfektním, v podstatě bezchybném stavu. A za to patří organizátorům veliký dík! Závody vedly částečné po náročné biatlonové trati a částečné po oficiálních upravovaných tratích pro pohyb se psem. Obsahovaly mnoho zajímavých technických úseků, krátkých akčních převýšení, kdy nás ostré stoupání pomalu praštilo do nosu, i táhlé kopce a krásné sjezdy.

Naše nejmladší reprezentantka Terka Zasadilova s Grace byla v kategorii skijöring juniorů jediná, a proto celé tři dny zápolila především s juniorskými D-spřeženími, kde nakonec skončila 3 minuty v závěsu za třetím Švédem. Ve finále byla vyhlášena ve své kategorii. Roman Zasadil a jeho sehraný tým podávali stabilní výkony a poslední soutěžní den zajeli svůj nejlepší čas, což jim nakonec vyneslo v nabité konkurenci 20. místo. Pro naší reprezentaci nejzajímavější boj nastal v kategorii skijöring mid, kde Jakub Urban s Tarjem a Kaisou po druhém dni vedl před druhým Němcem o 2 minuty, třetí den po strhujícím závěrečném souboji zaostal na téměř 100 km o minimálních 57 sekund. Třetí Petr Soukup s Ayri a Arlette dojeli za vítězem o 16 minut.

V poháru národů na midových tratích skončila Česká republika díky stříbru a bronzu na třetím místě, všechny nejcennější kovy v těchto kategoriích posbírali Němci a Švédové. Roman a Terka Zasadilovi přibližovali svými živými vstupy na Facebooku Čechům skvělou atmosféru mistrovství. A polární záře? Polární záře nad stakeoutem dovedla zážitek z mistrovství na severu k dokonalosti!

 

Výsledky:

SKJ1 Junior: Tereza Zasadilová 1. místo

4-dogs-1: Roman Zasadil 20. místo

D-Skj: Jakub Urban 2. místo,

Petr Soukup 3. místo

Celkové výsledky je možné stáhnout /foto/image/files/Result%20WCH%202022%2010-12%20March%20%C3%96stersund.pdf

Petr Soukup, teamleader Foto: Roman Zasadil, Petr Soukup

https://www.traditionrolex.com/10