https://www.traditionrolex.com/10Zpráva ze závodu S-Chanf 030111 (Sui) | mushing.cz - vše o sportu psích spřežení https://www.traditionrolex.com/10

Napsat dotaz

Zpráva ze závodu S-Chanf 030111 (Sui)

Ahoj přátelé,
Právě jsme se vrátili ze Švýcar, kde se ve středisku S-Chanf v Engadinu jelo mezinárodní mistrovství Švýcarska.

Podmínky byly mimořádně obtížné a to především podnebím které panovalo. V noci a ráno bylo pravidelně -20 stupňů C a sníh měl v sobotu -22°C a v neděli -28°C.
První startovali Skj a 4 a všichni až na drobné výjimky dojeli omrzlí, někdo trochu a někdo opravdu hodně. Děvčata v Skj hodně, kluci ve 4 trochu a Sláva Pavlík ztratil čepici a má hodně omrzlé uši.

První kolo bylo velmi náročné a to ze dvou důvodů, a)nedostatky v organizaci a b)velmi těžkou tratí, kterou asi nikdo neprojel bez zastavení a navádění do správného směru. Ztráty tímto způsobené se pohybovaly podle zpráv jezdců od 1 minuty u těch dobrých a šikovných až po 10 minut u těch špatných a nešikovných.
Obtížnost trati byla dána dvěma parametry, 1)složitou orientací, která způsobovala jízdu jiným směrem než byla trať a 2)velmi náročným povrchem trati, který ve vysokých rychlostech důkladně prověřoval schopnosti jezdce a nedalo se odpočnout ani do kopce a už vůbec ne z kopce, kdy se na roletě bojovalo o přežití a udržení se na saních, ale byla to velmi dobrá prověrka a odhalila spoustu slabin, které se jinak na jednoduchých tratích neprojeví.
Druhé kolo bylo vesměs pro všechny hladké, pořadatel rozšířil trať ve sjezdech a srovnal roletu, tím odpadla náročnost sjezdů, do jednoho místa přidal síť a rázem byla trať jednoduchá a jasná. I tak se stalo, že jeden z favoritů ve velké rychlosti vyjel z trati a vrátil se na ní ve zcela jiném místě a tak byl diskvalifikován.

Skj - 17 startujících, jel se společný závod muži(10) a ženy(7), první den na začátku startovního pole a hladce bez problémů, ale ve strašné zimě. Druhý den kvůli počasí na konci st.pole, ale znamenalo to potkávání velkých spřežení ve směru jízdy i v protisměru na stejné trati. Favority to nepoznamenalo, ale někteří závodníci na setkání s velkým spřežením doplatili velkou ztrátou.
Světovou třídu potvrdila Soňa Klikarová, která hladce zvítězila nad nejlepším švýcarem i nejlepší švýcarkou. Druhá naše závodnice Tereza Plocová(15 let) byla po prvním kole na pěkném pátém místě a třetí z žen, doplatila na dvě míjení s velkým spřežením, kdy před zraky přihlížejících, třista metrů před cílem ji zamotalo předjíždějící open spřežení a způsobilo ztrátu 35 sekund a s připočtením druhé kolize se nakonec propadla na osmé místo 43,6s za závodníkem na pátém místě. Přesto zůstala třetí mezi ženami.

Třída 4 psů - 29 startujících,
Světovou třídu potvrdil Petr Krupička ml., který s přehledem zvítězil nad nejsilnějšími německými závodníky, kteří byli na 2. A 3. místě, rozdílem třídy. Další z našich se umístili
4. Sláva Pavlík, 5. Jiří Trnka mladší, 8.Zdeněk Kolář a velkými problémy v prvním a pokračujícími ve druhém kole, 11.Tomáš Stejskal

Třída 6 psů - 25 startujících
Zvítězil Petr Krupička st. velmi kvalitními výkony v prvním i druhém kole
Jezdec světové třídy Giuseppe Bombardieri vedoucí po prvním kole, byl ve druhém kole diskvalifikován pro neprojetí celé trati.
Druhý náš závodník Jiří Krejčí skončil třetí, byl však po prvním kole až devátý po velkých problémech na trati s velikou časovou ztrátou. Výborným výkonem(nejlepší čas) ve druhém kole postoupil až na místo třetí.

Třída 8 psů - 9 startujících
Náš jediný zástupce Pavel Pfeifer skončil celkově pátý, když figuroval po prvním kole na třetím místě. Ve druhém kole zajel stejný čas a jiní dva závodníci se zlepšili.

Výsledková listina.

https://www.traditionrolex.com/10