https://www.traditionrolex.com/10Mid Javorový Vrch - kde jste musheři? | mushing.cz - vše o sportu psích spřežení https://www.traditionrolex.com/10

Napsat dotaz

Mid Javorový Vrch - kde jste musheři?

Už se stává pomalu tradicí aby články na mushingu začínaly tím, jak špatné sněhové podmínky letos jsou a jak je každý musher sportovně "nadžený" už-už konečně vyrazit na závody... Bohužel jako organizátor midového závodu na Javorovém vrchu mám přesně opačné problémy.
Né že bychom byli zmítání sněhovou kalamitou, ale sněhu máme relativně dost (celou zimu), máme i peníze na organizaci závodu od dvou velkých společností, které nebylo vůbec snadné ke spolupráci získat, máme ceny, rolbu na úpravu tratí poskytnou majitelé lyžařského střediska na Javorovém Vrchu, takže skútrem budeme upravovat jen spojky mezi dálnicemi. Dokonce došlo k dohodě mezi námi a ochranářemi, takže můžeme tratě natáhnout i v zóně kolem 1000 m n.m. s tím, že psi na hory přece patří a nějaké to hovínko které po nich zbyde není pro přírodu taková zátěž jako odpadky po turistech... Ale NEMÁME ZÁVODNÍKY !!!

Javorový Vrch - tratě 11. 1. 2003

V době kdy píšu tento článek mám 15 závodníků... A to se ještě bojím že se mi někdo ozve že na Šediváčkovi odrovnal psy a nepřijede. Přitom teoretický potenciál závodních týmů dle RZT je pro tuto sezonu 154 týmů v 6-ti vypsaných kategoriích. Z přihlášených má pro danou kategorii registrovaný tým pouze 6 jezdců - tedy 3,8% našich midařů. Kde jste ???

Obíráte se sami o ceny - protože v každé kategorii rozdělíme vybrané startovné mezi medailisty v poměru 50-30-20% startovného vybraného v kategorii což vzhledem k výši 500,- Kč/tým může "hodit" i docela zajímavou sumičku. Organizace závodu je pokryta financemi spozorů. Samozřejmě kromě financí máme i další ceny, kterých je momentálně více než přihlášených závodníků, takže možná i mí psi budou baštit krmení, které mohl někdo "vyhrát" pouze tím, že přijede...

Javorový Vrch - tratě 11. 1. 2003

V době kdy jsem plánoval závod na Javorovém Vrchu mi bylo jasné že může nastat problém přilákat závodníky do těchto končin republiky a tak jsem se snažil závod maximálně zatraktivnit pro závodníky. Bohužel vzhledem k podmínkám na kopci jsem hned v úvodu narazil na nedostatek parkovacích ploch. Ten jsme vyřešili tím, že jsme pro psy našli louku, kde je možno je vyvázat - dokonce nám to dovolili i ochranáři !!! Konzultoval jsem tuto možnost s některými našimi Mid / Long závodníky a byl jsem ujištěn že to není problém. Navíc že by preferovali raději bivak venku u psů, hmmm... dobře je to bezpečné vůči psům - souhlasím. Problém je s ostrahou odložených věcí závodníků na bivaku v době kdy jsou na trase a taky tím ubírám trohu tržby za nocleh majitelům střediska, kteří mě maximálně podporují, ale to neva dělám to pro mushery ne pro podnikatele. Uděláme bivak.

Jdeme dále - tratě. Co nám říká soutěžní řád?
Doporučené délky tratí:
- pro spřežení do 4 psů, S a Skj = 18 – 27 km,
- pro spřežení se 6 psy a větší = max. 66 km.

Realita je spíše 15 - 30 km (v případě kolečkových Bernartic nad Odrou dokonce 10 km :-))), tedy u nás spíše délky blízké sprintu Unlimited. Tak uděláme pořádný mid a okořeníme ho noční etapou. Problém je s lyžaři, povolíme tedy 2 psy a bude jim lépe než na ledovce :-)
Proto vypisuju pátek - nočních 25km téměř žádné sjezdy stoupání 620m výškových metrů, uff no dáte si do těla...
Sobota + Neděle krásná lehce houpavá hřebenovka 55-60 km v neděli cíl dole pod kopcem, takže sjezdík domů. Tomu říkám Mid.
Abych nebyl nařčen z toho, že se jedná o long, tak závodníkům vyvezu věci ze startu nahoru a zpět do cíle autem.

Javorový Vrch - tratě 11. 1. 2003

Takže ještě termín ať nám někdo přijede a máme sníh a je to.
Závod je docela dlouhý, takže by měl být alespoň 14 dní před a po nějakém obdobně dlouhém závodu u nás, takže vzhledem k termínu ledovky a Deštného padne volba na 10. - 12. 1. 2003 je to možná trošku brzo na tyto tratě, ale může to být dobrý tréning na Šediváčka pro longaře. Bohužel do stejného termínu se vzápětí přihlašuje Long v Caparticích a Mid na Tesáku (taky na Moravě...). Nehodlám se přetahovat o mushery s dalšími dvěma závody a tak přesouvám závod na termín 7. - 9. 2. 2003. tedy 14 dní po Šediváčkovi a 14 dní před ledovkou. Následně se po schůzi SSPS v Brně stává závod "Českou Kanadou" v Nové Bystřici MR v Midu a to pouze týden před námi. No co se dá dělat, alespoň tam mohu jet lobovat a propagovat svůj závod, ale pochybuji, že by někdo jel Šediváčka, Kanadu, Javorový a Ledovku v pěti týdnech... pro psy asi příliš náročné.

Jaká byla zima ? fotky z 11. 1. 2003 tedy z původně plánovaného termínu vidíte semi. Bohužel všude jinde v republice byly špatné sněhové podmínky a jak Capartice tak Tesák byl zrušen a stejný osud dnes potkal taky Kanadu. Jediný a podle všeho vynikající mid se odjel v Janovičkách. A tak se ptám KDE JSTE MIÏÁCI ??? Vy nechcete závodit? To je na Moravě jen jedno spřežení v MIDu?

Dokonce jsem se uchýlil k tomu, že jsem vzal do ruky telefon a obvolával jsem všechny potenciální účastníky, na které jsem našel kontakt s výsledkem 2 přihlášky, vydatně kompenzované 3mi škrty druhý den...

V průběhu psaní tohoto článku se dovídám že dnes v noci připadlo na Javorovém Vrchu dalších 10-15cm sněhu. Navíc předpovědi jsou alespoň mrazivé, když ne sněhové, takže s největší pravděpodobností závod na Javorovém Vrchu BUDE !!!

Všem přihlášeným kteří přijedou mohu slíbit, že se jim na Javorovém Vrchu bude líbit a vám, kteří zůstanete doma přeji hezký zážitek při sledování On-line mezičasů a cílové webkamery na webu závodu http://javorovy.mushing.cz/. Jen škoda že pořadatelů kteří budou zajišťovat osobně každý nájezd závodní trati na turistickou a upozorňovat běžkaře na možná rizika (jak aktuální) je dvakrát více než závodníků.

https://www.traditionrolex.com/10