https://www.traditionrolex.com/10ME FISTC Donovaly 2002 | mushing.cz - vše o sportu psích spřežení https://www.traditionrolex.com/10

Napsat dotaz

ME FISTC Donovaly 2002

Ačkoli letošní česká reprezentace byla spíchnutá dost horkou jehlou typu "jeï kdo chceš", byla výpravou dosud nejúspěšnější. Pět medailistů a ani ostatní se v konkurenci neztratili a zajeli velmi slušně.

Donovaly nás nepřívítaly zrovna vřele, padalo něco mezi deštěm a mokrým sněhem, místa na stake-outu byla rozblácená a než jsme mohli vytáhnout psy, zlepšovali jsme si fyzičku dolováním sněhu ze zamrzlých odplužených bariér a vytvářením sněhového koberce pod psy. Čtvrtek byl věnován prezentaci, veterinární přejímce, obhlídce tratí a soupeřů. Páteční ráno bylo azurově modré a tohle pro diváky ideální počasí vydrželo po celé závody. Tratě byly v rámci možností dobře upravené, přestože slunce se snažilo pořadatelům jejich úsilí zmařit. Sníh byl místy rozbředlý a těžký, místy namrzlý a ostrý jako břitva. Prověřil připravenost musherů a psů dokonale. Naše výprava startovala v obsazení:
Kat.O - Richard Kastner
Kat.A1 - Jaroslav Fiala
Kat.B1 - Štepán Krkoška, Tomáš Rzidký
Kat.B2 - Jan Medveï, Ivan Cempírek
Kat.C1 - Martina Ježková, Petr Rzidký, Zdeněk Dolejš
Kat.C2 - Petr Zdráhal, Martin Zapletal, Petr Hubka
Kat.SKj - Pavel Fiala
V neděli při vyhlášení výsledků bylo na "bedně" hned pět medailistů a naše výprava byla bronzová i v celkovém hodnocení ze zúčastněných 12-ti zemí. Zlato pro naše barvy přivezl Jarda Fiala v A1 (jen tak bokem si to prubnul po absolvování náročného etapového závodu PIRENA), stříbro jeho jmenovec Pavel Fiala v SKj a Petr Zdráhal v C2. Bronz pak v B2 Jan Medveï a v C2 Martin Zapletal. Jedinou skvrnou byla diskvalifikace Petra Hubky v C2, protože startoval pouze se dvěma psy a pravidla v kat. C v prvním kole vyžadují nejméně tři psy. Ale i tak by skončil na pátém místě. Velice dobře se umístil i Štěpán Krkoška, který v dobře obsazené B1 skončil sedmý. V kategorii C1 startovalo mládí - Martina Ježková i Petr Rzidký skončili v silné konkurenci v polovině startovního pole a to je solidní výkon. Snad jen maličkost. Po prvním dni by měli odstoupit závodníci, kteří nesplnili časový limit. Měli, ale nestalo se tak. Donovalští se rozhodli, že pojedou všichni, aby show nedošla úhony. Proč se ustavují pravidla, je to Mistrovství Evropy nebo cirkus ? Říkám to proto, že spřežení italského mushera v C1 jedoucí velmi výletním tempem postupně napadalo spřežení Petra Zdráhala i Martina Zapletala jedoucí na vedoucích pozicích, přičemž dotyčný závodník rozhodně nebyl pánem svých psů, tím méně nastalé situace.
Závěrem posílám foto našich medailistů a už všichni pomalu přemýšlíme o příští sezóně.

https://www.traditionrolex.com/10